Pitkä kuuma kesä
Kohtaamisia kesäillassa
Perheessämme kesä on aikaa, jolloin ehdimme nähdä sukulaisia tiheämmin kuin tavallisesti. Pitkien etäisyyksien vuoksi arjen huiskeessa on valitettavan vähän tilaisuuksia matkustaa kauemmas sukuloimaan. Lomat mahdollistavat myös sen, että pystymme viettämään pidempiä pätkiä esimerkiksi vanhempiemme luona. Lapset ovat koko kevään odottaneet innokkaina isovanhempien kanssa vietettyä aikaa.
Vaikka sukulaiset asuisivat samalla paikkakunnallakin, on kesä monelle se aika vuodesta, jolloin vietetään intensiivisemmin aikaa yhdessä mökkeillen tai reissaten. Nämä tilaisuudet, joissa useampi sukupolvi on saman katon alla, ovat hyvin rikastuttavia itse kullekin ja niiden kautta voi saada uutta näkökulmaa.
Ihana kamala helle
Kesäajan kääntöpuolena voi olla huoli omista iäkkäistä läheisistä, jos itsellä on tiedossa esimerkiksi matka ulkomaille. Lisäksi huolta voi tuottaa vanhuksen pärjääminen helteellä. Moni nuorempikin kärsii kuumista kesäpäivistä, mutta erityisen haitallista tai jopa vaarallista se on ikääntyneille, joiden keho on herkempi muutoksille. Vanhustyön keskusliitto (https://vtkl.fi/helle-on-terveysriski-erityisesti-ikaantyneille) muistuttaa ottamaan vakavasti helteen aiheuttamat vaarat.
Yksin asuminen on yksi riskitekijä, kun arvioidaan helteiden aiheuttamaa vaaraa ikääntyneelle. Kesällä onkin tärkeää pitää tiiviisti yhteyttä iäkkäisiin läheisiin, vaikka ei itse pääsisi fyysisesti paikalle. Tarvittaessa voi hankkia kotiin lisäapua varmistamaan, ettei vanhuksen koti pääse kuumenemaan liikaa ja että nesteytys on riittävää. THL suositteleekin (https://thl.fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/helle-vaikuttaa-eniten-ikaantyneisiin) kotihoidon käyntien tai kontaktien lisäämistä kotona asuvien vanhusten luona etenkin pitkien hellejaksojen aikana.
Kaikkea kohtuudella
Niin ihanaa kuin kesäistä maisemaa onkin ihailla ikkunasta, kannattaa kuumina päivinä ikkunat ja kaihtimet pitää kiinni huoneiston lämpötilan pitämiseksi kurissa. Kahvinjuontikin on syytä pitää kohtuudessa, sillä sen sisältämä kofeiini voi lisätä virtsaneritystä. Yllättäen myös tuulettimen käyttö sisätiloissa lisää nesteytyksen tarvetta sen haihduttaessa nestettä iholta.
Suomen kesässä niin illat kuin aamutkin ovat usein viileitä ja erityisesti fyysistä ponnistelua vaativat askareet on hyvä ajoittaa näihin ajankohtiin. Jos siis haluat lenkkiseuraa mummustasi, on varhainen aamulenkki oiva vaihtoehto ja yhteinen halonhakkuu kannattaa aloittaa illan jo viiletessä.
Oli tämä kesä mielestäsi liian sateinen, liian lämmin, liian hyttysrikas tai liian lyhyt, toivon sinun löytävän myös kaunista ja ihanaa niin Suomen luonnosta kuin läheisistä ihmissuhteista.
THL:n vinkit hyvinvointiin helteellä (https://thl.fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/muista-nama-viisi-asiaa-helteilla)
1. Viilennä sisätilat
2. Vältä kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta
3. Juo riittävästi ja syö kevyesti
Tiedät juoneesi liian vähän, kun
sinulla on jano tai suusi on kuiva
virtsaamistarve vähenee
virtsan väri muuttuu tummemmaksi.
4. Viilennä kehoa
5. Huolehdi muista
6. Suhtaudu vakavasti lämmön aiheuttamiin terveysongelmiin